Munkfors kommun och polisen kraftsamlar för att få slut på skadegörelse och inbrott.

Nu ska polisnärvaron öka

Efter den senaste tiden med ökad brottslighet i Munkfors, samlades polis, nattövervakare, företagare och representanter från kommunen till ett möte där cirka 50-talet personer deltog. Syftet med mötet var att föra en öppen dialog om hur man med gemensamma krafter ska jobba vidare med att försöka stävja brott.

Polisen har lovat att öka sin närvaro i kommunen, både synligt ute på fältet och ”osynligt” med privatspan. Nattövervakarna som gjort och gör ett fantastiskt arbete med att hjälpa till att observera, fram för allt nattetid, stärker upp sin grupp för att ännu bättre täcka upp utsatta områden samt tidsmässigt finnas ute i ännu större utsträckning.

Anmäl brott

Polisen uppmanade också alla som drabbas av brott att göra en anmälan. Det är viktigt att alla brott blir anmälda. Ju fler som verkligen anmäler när de blir utsatta gör att statistiken för brott visar verkligheten. Struntar man i att anmäla, blir det en missvisande bild av att brott minskar, när de i själva verket ökar. Vid tips och anmälan ringer man 114 14 och vid pågående brott är det  nummer 112 som gäller. Även kommunpolis Caroline Eriksson tar gärna in tips om man som allmänhet, ser eller hör något misstänksamt, som kan kopplas till brott.

Så kan du skydda dig

Polisen gav också tips på hur man kan skydda sig och sina ägodelar på olika sätt, så att man lättare kan härröra stöldgods till rätt ägare vid tillslag. Flera företagare har drabbats och under påskhelgen eskalerade det med väldigt många stölder och inbrott, vilket också ledde fram till denna kraftsamling.
Alla som deltog var rörande eniga om att brottsvågen nått en gräns där man behöver stärka upp rejält, på alla fronter. Positivt är att så många vill engagera sig och ser framåt i det gemensamma arbetet. Fördelen med en liten kommun, är att man har större kännedom om de lokala brottslingar som rör sig i kommunen och då är det bra, att ha ögon och öron på skaft. Det sista man vill är att ett medborgargarde skapas, vilket till slut kan ske när frustrationen blir för stor vid många brott men att vara uppmärksam, tipsa och observera är till stor nytta, för både nattövervakare och polis. Man kan däremot tipsa om mystiska bilar, personer och situationer som gör att brott kan stävjas eller uppklaras. En sak är säker, man har tröttnat på senaste tiden av stölder, inbrott och stök och nu blir det ett rejält krafttag i kommunen. Munkfors ska fortsätta vara en trygg plats att leva, bo och driva företag i.

Publicering: 2018-04-12 | Ändrat: 2018-04-12
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se