Hoppa till huvudinnehåll

Munkforsanda hos nya ”supporterklubben” i Karlstad

- Vi samarbetar och är bra på att vara små. Vi hjälps åt helt enkelt och så är vi angelägna om att inte döda idéer med för mycket prat om ekonomin, sa Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors kommun när han besökte nätverket MIK – Munkforsare i Karlstad den 13 februari.

Det är Munkforssonen och journalisten Anders Ajaxson som tillsammans med Gunvor Blomqvist Engdahl har tagit initiativ till nätverket som nu träffades för tredje gången. Det var drygt 30 Karlstadbor, de flesta fyrtiotalister och med rötterna i Munkfors, på plats och temat för dagen var ”berättelser från Blia”. Två gäster var speciellt inbjudna. Leif Holm från företaget Harry Holms AB med huvudkontor i Blia och kommunalrådet Mathias Lindquist från Munkfors kommun.

– Det är fantastiskt kul att ha en ”supporterklubb” här i Karlstad. Det innebär en möjlighet att få idéer utifrån och det är viktigt för det finns alltid en risk att bli hemmablind, sa Mathias.

Samarbete och att vända litenheten till en fördel gick som en röd tråd när Mathias Lindquist svarade på Anders Ajaxsons frågor om läget i Munkfors kommun.

-Vi har kontroll på ekonomin men är också angelägna om att inte döda idéer och kreativitet med att ständigt prata ekonomi, berättade han.

Som exempel på samarbete över gränserna lyfte han bland annat hur olika föreningar kraftsamlat kring tillkomsten av Munkfors arena, att företagen på orten stöttar föreningslivet och att Ransäter, som är mer känt ute i Sverige, många gånger får vara ansiktet utåt i media.

Investerar i fiber

Den stora investeringen i digital infrastruktur i form av egen fiber tillsammans med god tillgång på bostäder är några faktorer som man tror ska bidra till att fler både vill bo och arbeta i Munkfors. Vi upplever att det blivit lättare att rekrytera spetskompetens till kommunen och det är ett gott tecken. Livskvalitet, tillgänglighet, Munkforsandan och bäst på att vara små är våra ledstjärnor idag och för framtiden, förklarade Lindquist och refererade till kommunens vision 2030.

Många historier delades

Lars-Erik Jonsson, som är med i MIK nätverket, flyttade efter sin fars död 1950 som 5-åring med sin mor till Blia och hade inför dagens träff skrivit en berättelse om att växa upp i den delen av Munkfors. Av hans berättelse förstår vi att vardagsmotion inte var någon bristvara. Vintertid tillbringade pojkarna all fritid vid hockeyplan där de spelade matcher mot andra kvarterslag. En skillnad mot idag var dock att de fick börja med att tillverka is, skotta snö och bygga sarg innan de kunde spela. På sommaren höll de till på fotbollsplanen Kollevi där matcher spelades nästan varje kväll på 50-talet. Utöver dessa aktiviteter utövades friidrott på travbanan och orientering, kanot, fiske och bad vid Vågsjön.

-Vi hade inte ens tid att gå hem för att gå på toaletten utan fixade det i skogen intill, berättade Lennart Håkanson som växte upp i Blia och som rest från Huskvarna för att vara med på dagens träff.

Annika Lundell hade tagit med sin mors klippbok med tidningsurklipp från händelser i Blia och Munkfors och Elon Karlsson hade med ett fotoalbum med ljuvliga svartvita bilder som hans far Åke Karlsson tagit.

-Min far hade Åke Karlssons foto i Munkfors så jag har en guldgruva av nostalgi i form av foton från förr, berättade Elon.

Harry Holms blomstrar än idag

Av Lars-Erik Jonssons berättelse framgår att det på 1950-1960-talet fanns inte mindre är 17 företag i Blia. Harry Holms AB finns kvar än idag och där blomstrar verksamheten. Företaget som etablerade sig i Blia 1947 grundades av ortens idérika entreprenör Harry Holm. Nu gästades MIK av sonen Leif Holm.

– Jag är 74 år och har precis gått ned till heltid, berättade Leif som representerar andra generationen Holm i familjeföretaget.

Företaget konstruerar, testar och producerar produkter i rostfritt stål och plåt till kunder inom sjukvård, tandvård och industri. Samarbete och lyhördhet för kundens önskemål är företagets signum. En produkt från Harry Holms börjar nästan alltid hos kunden. Produkter som provrörskorgar, dentalbrickor för tandvårdsinstrument, tvåldispensers och operationsbälten är bara några exempel från företagets breda sortiment.

-Vi har idag cirka 40 anställda vid vår verksamhet i Blia. Vi både utvecklar och levererar produkter åt Getinge som är världsledande inom produktkategorin sterilisering, berättade Leif med stolthet. Som ung var Leif, som de flesta Bliapojkar, idrottskille.

-Jag kom till träningen direkt från verkstan, sa han.

Precis som sin far är han en nyfiken och idérik person som pysslat med både det ena och det andra. Till meriterna hör att han som dragspelare stått på scenen med Bosse Parnevik, en annan inte helt okänd Munkforsing.

Text: Anna-Karin Worland

Publicering: 2020-03-06 | Ändrat: 2020-03-06
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut