Hoppa till huvudinnehåll
Mathias Lindquist, kommunalråd, Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef och Jan-Olof Appel, kommunchef.

Munkfors topp 25 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet

Munkfors kommun tar ett rejält kliv uppåt och klättrar hela 27 placeringar i Svenskt Näringslivs kommunranking av det lokala företagsklimatet.

Idag presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där företagare i hela Sverige får ge sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner.

I år tog Munkfors kommun ännu ett kliv uppåt på listan, från plats 51 förra året till att nu hamna på plats 24 av totalt 290 kommuner. Munkfors är därmed andra bästa kommun i Värmland efter Grums kommun.

– Munkfors kommun tillhör nu topp 25 i landet, så högt har vi aldrig varit rankade. Vi är så stolta över placeringen och den resan som vi har gjort tillsammans med våra företagare. Placeringen sporrar oss att fortsätta jobba hårt och målmedvetet, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i Munkfors kommun.

Magnus Felixsson driver OKQ8 i Munkfors. När han nås av beskedet att Munkfors ligger i topp än en gång blir han inte förvånad.

– Jag är jättenöjd med samarbetet med kommunen. Här finns en otrolig närhet. Det är lätt att nå rätt person, man får hjälp väldigt fort och det är korta beslutsvägar. Kommunen och näringslivet hjälper varandra, säger Magnus.

Näst högst sammanfattande omdöme i Sverige

Den viktigaste frågan i enkäten, och den tyngst vägande rankingfaktorn, är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Företagarna får utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen. Munkfors kommun fick medelbetyget 4,65 och är därmed näst bäst i Sverige efter Vårgårda (4,68).

– Vi stärker vår roll ännu en gång som en attraktiv näringslivskommun. Den höga placeringen är resultatet av ett kollektivt arbete där politiker, tjänstemän och företagare samverkar med varandra. Styrkan ligger i vår litenhet, det är nära till de kommunala besluten och frågorna, säger Jan-Olof Appel, kommunchef.

Bäst betyg på mobilnät och bredband

Munkfors kommun tillhör också topp fem i Sverige när det gäller service och bemötande (plats 4), tillgång till kompetens, mobilnät och bredband (plats 4), sammanfattande omdöme (plats 2), kommunpolitikernas attityder (plats 3), kommunala tjänstemäns attityder (plats 2), konkurrens från kommunen (5).

– Extra kul är att företagarna ger oss bäst betyg på mobilnät och bredband. Många av dagens och morgondagens företag måste ha tillgång till bredband av hög kapacitet för att kunna bedriva verksamhet. Ska vi kunna locka nya tjänstebaserade företag och entreprenörer att etablera sig hos oss är en digital infrastruktur av hög kvalitet en nödvändighet. Något som vi stolt kan erbjuda vi via vårt egna kommunägda fibernät, säger Mathias Lindquist, kommunalråd (S).

Publicering: 2020-09-23 | Ändrat: 2020-09-23
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se