Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Fairtrade Sverige

Munkfors kommun fikatätast – igen!

Förra veckan arrangerades Fairtrade-fikor runt om i Sverige. Totalt samlades över två miljoner fikadeltagare runt om i världen för att fika Fairtrade-märkt. I Värmland deltog över 41 200 fikadeltagare fördelat på 162 fikapauser. Sett till deltagare per capita hade Munkfors flest fikadeltagare av alla kommuner i Sverige.

Världens största Fairtrade-fika ägde rum 11-13 maj då över 2 miljoner fikadeltagare från 20 länder samlades för att fika Fairtrade-märkt. World Fairtrade Challenge är från början en kampanj som samlat deltagare runt om i Sverige, men nu har alltså fenomenet klivit upp en nivå och blivit en global kampanj. 2016 deltog 1,8 miljoner deltagare från 26 länder i World Fairtrade Challenge.

Munkfors bäst igen

I år fikade över 515 000 deltagare Fairtrade-märkta produkter i närmare 9 000 fikapauser i Sverige. Deltagarna i World Fairtrade Challenge är familjer, kompisgäng och större föreningar, arbetsplatser, butiker eller caféer som på det här sättet visar sitt engagemang för Fairtrade. Flest fikadeltagare i landet hade Munkfors kommun, sett till deltagare per capita.
– Jättekul med en seger i Fairtrade Challenge igen. Det blir man stolt över. Men det är ett hårt arbete som ligger bakom detta. Vi arbetar aktivt för att synliggöra Fairtrade och deras viktiga arbete, säger Anna Grenholm, som sitter med i Fairtrades styrgrupp i Munkfors kommun.

Varför ska man konsumera Fairtrade?

Väljer du Fairtrade-märkta produkter skapar du möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling.

Publicering: 2017-05-17 | Ändrat: 2017-05-17
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se