Hoppa till huvudinnehåll

Munkfors kommun deltar i Krisberedskapsveckan

För tredje året i rad deltar Munkfors kommun i Krisberedskapsveckan, en nationell kampanj som ska stärka invånarnas beredskap inför olika samhällskriser.

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB ) startat Krisberedskapsveckan, en kampanj som ska öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser.

Välkommen till Riskköping

Munkfors kommun kommer att arrangera flera aktiviteter under veckan för att stötta kampanjen. 6 maj är politiker och tjänstepersoner inbjudna att delta i Riskköping, ett spel där deltagarna får i uppdrag att bygga och planera en attraktiv stad samt hantera konsekvenserna när en klimatrelaterad händelse drabbar staden. Emelie Hindersson och Tove Boland från Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads Universitet guidar deltagarna genom workshopen.

– Vi som kommun har ett stort ansvar i att informera våra invånare om kriser och hur de uppstår. Att delta i aktiviteter där man får testa på saker hands-on är viktigt, vi tror att man har lättare att ta till sig budskapet när man får vara en aktiv deltagare, säger Nathalie Andersson, kommunikatör.

Krisresa med tema vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel, men hur görs vattnet som vi dricker varje dag och vart kommer det ifrån? Vart hamnar allt som spolas ner i toaletten och hur renas vattnet från kiss och bajs? Detta och mer därtill kommer elever i årskurs åtta att få lära sig mer om den 9 maj under Krisresan 2019.

I resan ingår studiebesök på Hagfors vattenverk och Munkfors reningsverk. Räddningstjänsten Karlstadsregionen är på plats under dagen för att prata om Klarälven och riskerna som är kopplade till älven, såsom vårflod och erosion. Lunchen kommer att serveras ute i det fria på Laxholmen. Dryck i form av vatten kommer att serveras ur samma plastdunkar som används vid vattenläckor.

– Vi hoppas att våra aktiviteter ska bidra till att öka kunskapen och medvetenheten hos våra invånare. Det oväntade kan drabba oss alla, men den som är förberedd känner sig ofta lugnare och har bättre chans att klara krisen på ett bra sätt, säger Nathalie.

Håll utkik på webben och sociala medier

Häng med på Facebook och Instagram. Här kommer vi att dela med oss av filmer, tips och information om hur du ökar din krisberedskap. Vi kommer också lägga ut artiklar här på vår webb.

Munkfors kommun på Facebook 
Munkfors kommun på Instagram 

 

Publicering: 2019-05-06 | Ändrat: 2019-05-06
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se