Annelie Johansson och Birgitta "Biggan" Nilsson på Värmlands bokfestival.

Munkfors är med i värmländsk kokbok

Nära mat till många gäster. Så heter kokboken som är fullproppad med recept som ska hjälpa till att öka användningen av lokalt producerade råvaror. Två av recepten är framtagna av våra duktiga medarbetare Annelie och Birgitta som jobbar i Forsnässkolans skolkök.

Kockar från nio kommuner och landstinget i Värmland har arbetat fram en kokbok som är fylld av goda recept som är baserade på närodlade och ekologiska råvaror från Värmland. Våra medarbetare Birgitta ”Biggan” Nilsson och Annelie Johansson på kostenheten har tillsammans tagit fram Munkfors kommuns bidrag till kokboken.

– Att få träffa och samarbeta med kollegor och producenter i Värmland har varit kul. Allt man behöver finns runt knuten, man behöver inte leta länge för att hitta goda närproducerade varor, säger Annelie.

I boken hittar du Annelie och Birgittas recept på viltfärslimpa och höstig korvgryta.

– Viltfärslimpan är gjord på färs från både vildsvin och hjort. Grytan består av spirulina-falukorv från Kils slakteri där den traditionella korvsmaken möter en algväxt som är rik på proteiner, järn och klorofyll, säger Birgitta.

Kockarna besökte gårdarna
Initiativet till boken kom från Karlstads-Hammarö gymnasienämnd där kostchef Alain Grenard fick i uppdrag att undersöka det värmländska utbudet. Det ledde till ett samarbetsprojekt mellan kommunerna, landstinget och de lokala producenterna i Värmland. Kockarna besökte gårdarna, lärde känna producenterna, lärde sig hantera råvarorna och arbetade sedan fram moderna recept.

Boksläpp på bokfestival
16 november lanserades boken på Värmlands bokfestival som slog besöksrekord med 5000 besökare. Birgitta, Annelie och övriga projektdeltagare var självklart på plats för att prata om boken och hur den kan användas framöver i de värmländska storköken. Birgitta fick också träffa sin förebild Leif Mannerström som gästade festivalen.

Perfekt julklapp
Kokboken finns att köpa på Forsnässkolans kök, biblioteket och Munkfors-Ransäter Turistbyrå. Kanske blir den en uppskattad julklapp till en hjärtevän?

Publicering: 2018-12-14 | Ändrat: 2018-12-14
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se