Hoppa till huvudinnehåll
Vision Munkforsavdelningen var ett av de lag som registrerade sin fika på fairtradechallenge.se. Jolanta Nowicka, Fairtrade-ansvarig inom avdelningen, bjöd in till en mysig fika i kommunhuset. Allt som serverades var självklart gjort på Fairtrade-produkter.

Munkfors är bäst på att fika rättvist – igen!

Munkfors kommun kammade hem Fairtrade Challenge än en gång. Hela 37 procent av kommunens invånare deltog i den nationella fikautmaningen där vikten av schyssta arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom uppmärksammades.

Årets Fairtrade Challenge 2019 har avslutats. 9-12 maj uppmärksammade familjer, kompisgäng, föreningar, arbetsplatser och caféer runtom i Sverige vikten av schyssta arbetsvillkor i fattiga länder genom att fika Fairtrade-märkta produkter. Flest fikadeltagare i landet per capita hade Munkfors kommun där över 37 procent av invånarna var med och deltog i fikautmaningen, följt av Forshaga och Eskilstuna.

– Vi är så stolta över vår lilla kommun som går samman och påverkar i stora globala frågor. Att fika rättvisemärkt är enkelt och något som alla kan göra, men det skapar otroligt viktiga förutsättningar för människorna som odlar och producerar våra varor, säger Anna Grenholm, medlem i Fairtrades styrgrupp i Munkfors kommun.

Munkfors är en Fairtrade-City 

Inte nog med att vi kammade hem segern i Fairtrade Challenge, vi kan med stor glädje berätta att Munkfors kommun har blivit omdiplomerade som Fairtrade-City för 12:e året i rad.

I Munkfors äter barn och äldre mer än två ton bananer varje år. Av dessa är 76 procent Fairtrade-märkta, det vill säga 3 av 4 bananer. Under 2018 drack vi nästan ett ton kaffe vilket motsvarar 62 500 kaffekoppar. Av dessa var nästan 3 av 4 Fairtrade-märkta. Detta betyder att de flesta som odlar vårt kaffe och våra bananer har anställningsavtal, rätt till sjukvård, rätt att inte diskrimineras och rätt till föreningsfrihet. De får också en avtalad lön eller ett i förväg bestämt pris för sina varor så att de kan känna ekonomisk trygghet. Barnen ska gå i skolan och får inte ha arbete i odlingarna. Odlare får utöver detta också en Fairtrade-premie att investera i sitt lokalsamhälle, detta går ofta till förbättringar i skola, infrastruktur med mera.

Tillsammans når vi målet 

Visste du att 95 procent av allt kaffe och te som köps in av kommunen ska vara Fairtrade-märkt enligt ett beslut i kommunfullmäktige? Detsamma gäller bananer. Besöker du någon av kommunens verksamheter så kan du vara säker på att varje kopp kaffe eller tugga gör gott för någon annan.

Publicering: 2019-05-17 | Ändrat: 2019-05-17
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se