Vänort – Lindsborg

Lindsborg, i Kansas USA, är Munkfors kommuns vänort/vänkommun sedan 1991.

Bakgrunden till vänortssamarbetet

År 1991 års sedan klev borgmästare Don Andersson in på Munkfors kommunhus och undrade om inte Munkfors kunde tänka sig att bli vänort med Lindsborg i USA. Lindsborg har byggt mycket av sin turism på sina rötter från Sverige och Värmland så kontakten med faderslandet och Munkfors var en efterlängtad kontakt. De ville få en tydligare koppling och utbyte med Sverige och Värmland där deras utvandrande förfäder kom ifrån. De kallar själva Lindsborg för ”Little Sweden”. Om man går längs storgatan i Lindsborg så förstår man varför det kallas det för ”Little Sweden”, det är svenska maträtter på menyerna, affärerna har svenska namn, folket kan lite svenska och man kan bevittna när de målar dalahästar. Det är smått fantastiskt hur de byggt upp deras image kring Sverige och våra traditioner.

Utbyten genom åren

Det har varit många utbyten genom åren och flitigast har nog folket från Lindsborg varit. Swedish Folkdancers och Beathany College Choir har haft som ett stående inslag i deras utbildning att åka till Sverige och Värmland för att uppträda och känna på atmosfären i Sverige. Förutom dessa skolresor så har det anordnats resor till Sverige genom Scandinavian Tours samt kommit besök från vänortskommitten.

Om Lindsborg

På 1860-talet anlände cirka 100 000 svenska immigranter till Kansas och några bildade senare orten Lindsborg. Pastor Olof Olsson anses som grundare till Lindsborg och kom ursprungligen från Sunnemo i Värmland. Idag har ca 1/3 av befolkningen i Lindsborg (3.200 st) fortfarande svenska rötter.

 

Publicering: 2017-09-01 | Ändrat: 2017-09-01
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se