Vänort – Lindsborg

Lindsborg, i Kansas USA, är Munkfors kommuns vänort/vänkommun sedan 1991.

Bakgrunden till vänortssamarbetet

År 1991 klev borgmästare Don Andersson, Lindsborg, Kansas, in på Munkfors kommunhus. Han undrade om inte Munkfors kunde tänka sig att bli vänort med Lindsborg.
Lindsborg har byggt mycket av sin turism på sina rötter från Sverige och Värmland så kontakten med fädnerslandet och Munkfors var efterlängtad. Borgmästaren ville få en tydligare koppling och mer utbyte med Sverige och då framförallt Värmland där deras utvandrande förfäder kom ifrån.
Invånarna i Lindsborg kallar staden för ”Little Sweden”. När du går på storgatan i Lindsborg så förstår du varför ”Little Sweden” är ett passande namn! Det är svenska maträtter på menyerna, affärerna har svenska namn och invånarna kan lite svenska. Du kan till och med se på när anställda målar dalahästar.
Det är smått fantastiskt hur staden har byggt upp sin image kring Sverige och svenska traditioner.

Utbyten genom åren

Det har varit många utbyten genom åren och flitigast har nog invånarna från Lindsborg varit. Swedish Folkdancers och Beathany College Choir har haft som ett stående inslag i utbildningen att åka till Sverige och Värmland för att uppträda och dessutom få känna på atmosfären i Sverige. Förutom dessa skolresor så har även Scandinavian Tours anordnat resor till Sverige och vänortskommittén har kommit på besök.

Om Lindsborg

På 1860-talet anlände cirka 100 000 svenska immigranter till Kansas och några bildade senare orten Lindsborg. Pastor Olof Olsson anses som grundare till Lindsborg och kom ursprungligen från Sunnemo i Värmland. Idag har ca 1/3 av befolkningen i Lindsborg (3.200 st) fortfarande svenska rötter.

 

Publicering: 2017-09-01 | Ändrat: 2020-05-25
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se