Rösta i EU-valet 26 maj.

EU-valet 2019

Söndag 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Europaparlamentet är medborgarnas röst i EU. Ledamöterna i parlamentet väljs av medborgarna i EU-länderna i allmänna val. Europaparlamentet har verksamhet både i franska Strasbourg och i belgiska Bryssel.

I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter från EU:s 28 medlemsländer. Ledamöterna kallas för Europaparlamentariker. De är med och beslutar om EU:s lagar och budget.

Det här gör EU för mig

Hur påverkar EU din vardag? Vad har EU för betydelse för ditt jobb, din familj, din hälso- och sjukvård, dina fritidsintressen, dina resor, din säkerhet, dina konsumentval och dina sociala rättigheter? Och på vilket sätt är Europa närvarande i den by, stad eller region där du bor? Oavsett vad du jobbar med och hur du tillbringar din tid – som EU-medborgare påverkas ditt dagliga liv av EU. Inför EU-valet 2019 presenterar den här webbplatsen en rad korta texter om vad EU gjort och gör, ur ett individperspektiv.

Läs mer om vad EU gör för dig och hur det påverkar din vardag

Mer information

Valmyndighetens hemsida
Riksdagsinformation om EU-valet 2019

 

Publicering: 2018-07-06 | Ändrat: 2019-04-24
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se