Hoppa till huvudinnehåll

Första Bo Englund-stipendiaten är utsedd

Under tisdagens kommunfullmäktige avslöjades det vem som blev den första Bo Englund-stipendiaten. Valet föll på Owe "Clapson" Carlsson. En rörd och stolt stipendiat tackade för utmärkelsen och i sitt tacktal framhöll han de fantastiska underhållare och komiker som härstammar från Munkfors, bland andra Fridolf Rhudin och Olle i Skratthult. 

Bo Englund har tidigare skänkt fantastiska skulpturer, i flera omgångar, till Munkfors kommun. Den senaste gåvan kom i somras och de skulpturerna ställdes ut på Laxholmen och såldes senare genom att besökare kunde lägga bud på verken. Vinsten, från de donerade skulpturerna, tillfaller alltså stipendiaten som därmed förutom äran, ett diplom och en fin Bo Englund-skulptur, även får ett stipendium på 10 000 kronor.

Owe ”Clapson” Carlsson

Under tisdagens kommunfullmäktige offentliggjordes det att Owe ”Clapson” Carlsson är den som får ta emot tidernas första stipendium från Bo Englund. En rörd och stolt stipendiat tackade för utmärkelsen och i sitt tacktal framhöll han de fantastiska underhållare och komiker som härstammar från Munkfors, bland andra Fridolf Rhudin och Olle i Skratthult.

Motiveringen lyder:
”Med humor och värme har Owe under lång tid gestaltat de bortgångna Munkforsprofilerna Fridolf Rhudin och Olle i Skratthult. Han anordnar årligen Bondkomikfestivalen i Munkfors och har genom Bondkomikpriset som dela ut sett till att många välkända personer kommit till orten. Owe för också en del av den värmländska berättartraditionen vidare på ett folkligt och föredömligt sätt genom det minnesmuseum som han har skapat och egna turnéer”.

Bakgrund till Bo Englunds stipendium

Den Munkforsbördige skulptören Bo Englund har på eget initiativ instiftat detta för hylla en Munkfors kommun-invånare som gjort en fin insats för sin hemort. Bo Englund har givit förslag på ett namn som sedan beslutats av kommunstyrelsen i Munkfors kommun.

Publicering: 2017-11-01 | Ändrat: 2017-11-01
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se