Hoppa till huvudinnehåll

Dansdrottningen Eva Prestberg är årets Bo-Englund stipendiat

Varje år delas Englundstipendiet ut av Munkfors kommun för att hylla en invånare som har gjort en fin insats för hemorten. I år är det dansdrottningen Eva Prestberg som är mottagare av det ärofyllda stipendiet på 10 000 kronor.

Munkfors kommuns egna dansdrottning Eva Prestberg är årets mottagare av Englundstipendiet som grundades på initiativ av den munkforsbördige skulptören Bo Englund.

– Det känns underbart att bli uppskattad och uppmärksammad för sitt arbete, säger Eva glatt.

Motiveringen till stipendiet är:

Eva Prestberg har under oräkneliga år, lagt ner hela sin själ i att ge barn och ungdomar chansen att delta och uttrycka sig genom dansen. Med sina dansgrupper, med sin initiativrikedom och i Munkforsrevyn har hon blivit dansen personifierad i Munkfors kommun. En mycket värdig stipendiat till årets Bo Englund-stipendium.

Låter musiken tala

Eva började dansa klassisk balett när hon var tre år. Vid 13-års ålder blev hon erbjuden en plats i den nystartade uppvisningsgruppen GundegaBaletten, en välkänd förening som är aktiv än idag. Under åren har hon vidareutbildat sig inom många olika danser, alltifrån jazz, flamenco och afrikansk dans till step och showdans. Alla erfarenheter av olika dansstilar har gjort att hon har skapat ett alldeles eget och unikt uttryck.

– Jag låter musiken tala till mig när jag gör koreografi. Jag har många olika stilar i min ryggsäck som jag kan plocka av när jag skapar, säger Eva.

Tio år av gränslös dans

2009 grundade hon dansskolan Boundless Art of Dance. Namnet Boundless betyder gränslös och det är precis vad dansen betyder för Eva. Alla ska kunna vara med och delta på samma villkor.

– Jag ville skapa en mötesplats där alla kan vara med och upptäcka dansens underbara värld. Vi har barn med diagnoser och funktionsvariationer samt elever som har det jobbigt i skolan. Via dansen får de en plattform där de kan leva ut, ha kul och stärka sitt självförtroende, säger Eva.

Elever som vill utveckla sin dans och ta den till nya höjder kan också få möjlighet att bli en del av den populära Munkforsrevyn där dansnumren har blivit ett signum. Har du besökt revyn så har du med all säkerhet fått uppleva den magi som Eva med dansare skapar på scenen i de fantasifulla numren som kallas Storytime. Alldeles snart börjar även förberedelserna inför Forsnässkolans berömda luciatåg där Eva ansvarar för koreografin.

Dansen är en livsstil

Eva beskriver dansen som en livsstil som stillar hennes skaparsjäl.

-Om jag ska rangordna de viktigaste sakerna i mitt liv så kommer barnen på första plats och dansen på andra. Man mår bra, håller sig i form och får vara kreativ, säger Eva.

Publicering: 2019-11-12 | Ändrat: 2019-11-12
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se