Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset stoppar inte kommunen från att erbjuda sommarjobb

När covid-19 sätter stopp för feriearbete inom kommunens verksamheter för vård och omsorg kliver föreningslivet in och ger en hjälpande hand.

Varje år har Munkfors kommun glädjen att välkomna feriearbetande ungdomar till våra verksamheter. I år har antalet platser mer än halverats på grund av den rådande situationen med coronaviruset. Arbetsmiljöverket förbjuder ungdomar under 18 år att utföra arbete som kan medföra risk för att komma i kontakt med smitta som tillhör riskklass 3. Coronaviruset (covid-19) tillhör denna klass vilket innebär att Munkfors kommun inte kan erbjuda ungdomar feriearbete inom förskola och äldreomsorg.

– Feriearbete är en viktig möjlighet för våra ungdomar att få en värdefull inblick i arbetslivet. Därför måste vi vara kreativa och hitta alternativa lösningar, säger Mathias Lindquist, kommunalråd (S).

Ställer inte in, ställer om

Att ge upp och ställa in årets feriearbete är inget alternativ om du frågar Malin Lindh, förenings- och folkhälsostrateg i Munkfors kommun. Hon insåg direkt att det fanns hjälp att få via kommunens starka föreningsliv. I ett utskick till föreningarna gick hon ut med information om läget och en fråga om de hade möjlighet att ta emot ungdomar. Gensvaret från föreningarna var enormt. Inom några få dagar hade föreningarna fyllt på med platser vilket innebär att kommunen kommer att erbjuda feriearbete i sommar.

– Föreningarna i vår kommun är helt fantastiska! Hur tufft de än har det i dessa tider med inställda evenemang, minskade intäkter och permitterad personal så har de fortfarande möjlighet att hjälpa till för att ge våra ungdomar en värdefull glimt av arbetslivet. Detta är riktig Munkforsanda, säger Malin Lindh.

Viktig samhällsinsats

Brukshundsklubben är en av föreningarna som kommer att välkomna fyra feriearbetare i sommar. Gunnar Nilsson, ordförande, ser fram emot att få hjälp med målning och trädgårdsarbete. Klubblokalen behöver bland annat piffas upp med ny färg.

– Alla vinner på detta, både föreningarna, kommunen och ungdomarna. Tillsammans gör vi alla en viktig samhällsinsats. Vi är glada att vi kan bidra, säger Gunnar Nilsson.

Har du sökt sommarjobb?

Just nu håller vår personalenhet på att handlägga alla ansökningar om sommarjobb. Alla som har sökt arbete inom förskola och äldreomsorg i första hand att erbjudas andra alternativ.

Publicering: 2020-05-11 | Ändrat: 2020-05-11
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se