Ann-Catrine poserar framför Ranån iklädd träningskläder.

Inspiratör Ann-Catrine

Friluftsinspiratören Ann-Catrine älskar löpning och att upptäcka naturen via terrängkartor.

Jag heter Ann-Catrine Widerström. Är född och uppvuxen i Munkfors och bor i ett hus på Gersheden sedan 38 år tillbaka.

Passion för löpning

Friluftsliv för mig är närhet och enkelhet. Naturen finns runt hörnet, det är bara att gå ut. Löpningen ligger mig varmast om hjärtat och med fördel utförs löpturen i skogen. Tusentals träningsturer har det blivit i skogen hemmavid. Löpträningen har betytt mycket för hälsan, den har också bidragit till att jag deltagit i både stora och små löptävlingar tillsammans med andra löpentusiaster.

På bilden har jag precis gått i mål i Coronamilen som fick genomföras på egen hand i dessa pandemitider. Min Coronamil gick på Ransbergsvägen. I bakgrunden syns Ranån och anledningen till att jag valde mitt lopp just där är för att mitt bästa smultronställe i Munkfors kommun är tveklöst Ransberg med omnejd. Vacker natur, kulturhistoria och spännande omgivningar som till exempel Björngrottan.

Upptäcker naturen via karta

Jag tycker det är roligt att vara ute och gå efter karta. Jag har terrängkartor över närområden där jag bor och följer vägar och stigar som kopplas samman till en rundtur. Det är lika spännande varje gång för det är inte alltid jag läser kartan rätt! Ibland kommer jag fram till ett gammalt torp, eller så finner jag skrotbilar och övergivna jordbruksredskap långt inne i skogen. Även vilda djur som älg, rådjur och rävar träffar jag på. Spillning efter varg, lo och björn har jag påträffat och en av dessa har jag lyckats se i vilt tillstånd, nämligen björn! Men det var inte i samband med skogsvandring, utan har sin egen historia. Kanske kan jag berätta om den om vi ses?

Ett av mina bästa friluftsminnen som jag har är mer än 50 år bakåt i tiden, när min mamma, pappa och två storebröder var på semester till Västkusten. Vi bodde på campingen i ett litet tält och från klipporna fiskade vi torsk som rensades och tillagades på spritköket, med kokt potatis och tomater. I all sin enkelhet och närhet fick vi en mycket god middag.

Vill du bli friluftsinspiratör?

Vill du, precis som Ann-Catrine bli friluftsinspiratör? Då tycker vi att du ska anmäla ditt intresse via vårt formulär.

Vidare till anmälningsformuläret

Publicering: 2021-03-15 | Ändrat: 2021-04-14
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se