Matavfallssortering – så funkar det!

Matavfall – så gör du svenska.
Food waste guide in english.

1. Sortera ut.

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Rester, både tillagade och råa

Påsen gillar:

  • Kött, korv, fisk, kyckling, skaldjur
  • Frukt- och grönsaksrester
  • Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
  • Pasta, nudlar, ris och bröd
  • Ägg och äggskal
  • Ofärgat hushållspapper
  • Mjuka växtdelar
  • Fikabröd, godis och chips

Påsen gillar inte:

  • Tobak
  • Blöjor, bindor, tamponger
  • Kattsand och husdjursströ
  • Plast, bioplast, majsstärkelseplast
  • Dammsugarpåsar med innehåll
  • Blommor, krukväxter, ört- och salladskrukor
  • Gräs, jord, trädgårdsavfall
  • Vinkorkar, kapsyler
  • Glasspinnar, ätpinnar, grillpinnar
  • Matolja/frityrolja – lämna det istället i våra behållare för matolja på återvinningscentralen

2. Lägg allt matavfall i papperspåsen

  • Använd alltid kommunens matavfallspåsar och ställ alltid påsen i påshållaren. Då ventileras den bättre. Om den står i en hink, i en plastpåse eller på golvet blir den blöt.
  • Vik ner kanten på påsen så står den stadigare.
  • Fyll påsen till två tredjedelar och rulla ihop den.

3. Kasta påsen i det bruna kärlet

  • Du kastar matavfallspåsen i det bruna kärlet för matavfall. Även om påsen inte är full är det bra att slänga den var tredje dag.
  • Kärlet för matavfall töms oftast i samband med restavfallet. Då använder vår entreprenör Nordren tvåfacksbilar med skilda fack för matavfall och restavfall. Olika typer av avfall blandas aldrig med varandra!

 

Publicering: 2019-03-12 | Ändrat: 2019-07-10
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se