Tips för en enklare hantering av ditt matavfall

  • Använd påshållaren! Den gör att matavfallspåsen kan andas och på så vis inte blir blött eller ger upphov till lukt
  • Platta ut matavfallspåsens botten ordentligt. Då andas den bättre och blir inte lika blöt. Om du inte tycker det funkar kan du lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen.
  • Vik  ner påsens kant för en stabilare öppning.
  • Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen, ta hellre två styckena matavfallspåsar om du tycker det behövs.
  • Fyll den till 2/3 ungefär. Då blir det lättare att försluta den och mindre risk för att löst matavfall sprids i sopkärlet.
  • Gå ut med påsen ofta, gärna var tredje dag eller oftare. Vänta inte tills den blir överfull. Det ökar risken för dålig lukt, att påsen går sönder eller att löst matavfall sprids i sopkärlet.

Matavfallshantering i köket

  • Låt matavfallet rinna av i ett durkslag eller vaskskrapa innan du lägger det i påsen. Då blir påsen inte lika blöt.
  • Skala potatisen, äpplet, morötterna och löken direkt i matavfallspåsen.
  • Diska påshållaren, gärna i diskmaskinen in du har en.
  • Illaluktande matrester som räkskal kan du skölja med kallt vatten innan du lägger den i påsen, alternativ packa in det i en matavfallspåse och lägga det i frysen fram tills sophämtningsdagen.
  • Skruva gärna upp påshållaren i skåpet. Det har visat sig att en större mängd matavfall sorteras om påshållaren sitter lättillgängligt.
Publicering: 2019-03-12 | Ändrat: 2019-03-12
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se