En illustrerad bild på exempel på matavfall som ett stekt ägg, en brödskiva, en äppelskrutt och ett kaffefilter och texten "vi kan göra nytta".

Matavfallssortering

Kan vi köra buss på bananskal, fikarester eller gräddfilen som passerat sitt bäst före-datum? Japp, det kan vi!

Hushåll i Munkfors kommun har börjat sortera ut sitt matavfall så att den energi och näring som finns i avfallet istället kan bli till biogas och biogödsel. Varje liten äppelskrutt gör stor skillnad för miljön. Biogas är 100 procent förnyelsebart och helt producerat av organiskt material vilket gör att inga nya växthusgaser tillförs till atmosfären! Dessutom bildas biogödsel som ersätter miljöskadligt konstgödsel i våra lantbruk. Bra för naturen och dessutom bra för klimatet!

Minska matsvinnet

Varje år slänger varje person i genomsnitt 45 kilo fullt ätbar mat och dryck.

Bara i Munkfors blir det 94 ton matsvinn per år – det innebär att vi i snitt slänger var fjärde påse mat vi bär hem från affären! Det håller inte, vi måste bli bättre och minska matsvinnet!
För att hjälpa er har vi tagit fram lite fakta och tips på vägen.

Varför slänger vi mat?

Få av oss vill egentligen slänga mat. Många gånger är det dålig planering, ont om tid och billig mat som gör att vi ändå kastar egentligen fullt ätbar mat.
Det kan till exempel vara sylten som har gömt sig längst in i kylskåpet och börjat mögla, matresterna som du hade tänkt ta som matlåda men inte kände dig så sugen på eller det där storpacket som var så billigt men aldrig gick åt.

Ibland handlar det om felinformation. Många vet inte att ”bäst-före-datumet” bara är en hänvisning till när maten smakar bäst, den betyder inte att maten är oätlig därefter. Märkningen ”sista förbrukningsdag” innebär att maten kan vara otjänlig därefter. Med betoning på kan. Det bästa är att alltid titta, lukta och smaka för att bedöma om den går att äta.

Annat som kan få oss att kasta mat kan vara att vi inte använder alla delar av råvaran, att vi inte tar hand om resterna eller att vi inte tömmer förpackningarna ordentligt.

Vilken mat är det vi slänger?

De livsmedel vi slänger mest av är färska grönsaker och frukt. Men vi slänger även mycket bröd och mejerier i onödan.
Animaliska produkter som ägg, kött och fisk slänger vi däremot inte lika ofta.

Nästan hälften av vårt totala matsvinn, 26 kilo, hamnar inte i soppåsen. Det hamnar istället i avloppet. Kaffe och te är de stora värstingarna här eftersom att vi häller ner upp till var tredje kopp kaffe i avloppet!

Vad spelar det för roll?

Matsvinnet kostar oss i snitt 1 500 kronor per person och år. Pengarna är dock inte den viktigaste anledningen till att minska matsvinnet – det är miljön.
Innan maten hamnar på våra tallrikar har den hunnit göra stora avtryck på miljön. Maten står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan eftersom framställningen av vår mat kräver stora mängder åkermark, energi, vatten och olja samt kemikalier. Dessutom produceras nästan hälften av vår mat utomlands och behöver transporteras hit. Totalt innebär det stora belastningar på vårt jordklot och extra onödigt blir det ju när maten slängs.

Dokument och länkar

Länkar till andra webbsidor

Frågor och svar om matavfallssortering

Jag vill sortera matavfall, hur anmäler jag det?

Om du vill sortera matavfall så tar du kontakt med vår kundtjänst.

Vad kostar det?

Taxan för matavfallshanteringen är miljöstyrande för att sophanteringen ska bli så hållbar som möjligt i vår kommun. Den som väljer att inte sortera ut sitt matavfall kommer därför få betala en högre avgift. I Renhållningstaxan kan du se vilka olika abonnemang som finns och vad de kostar.

Vart hämtar jag nya påsar?

Du som har fått ditt sopkärl har också fått en halvårsförbrukning av påsar. När de är slut kan du hämta nya påsar här:

  • Munkfors köpcenter
  • Inne på biblioteket
  • Återvinningscentralen
  • LM Bil

Vad är hyllan i den bruna tunnan till för?

Hyllan i tunnan är till för att du ska ge din matavfallspåse möjlighet att torka upp lite extra.

Jag vill ändra hämtningsintervall, hur gör jag?

Du kan ringa till vår kundtjänst.
När du vill förlänga hämtningsintervallet kan du även fylla i ansökningsblanketten ”Ansökan om förlängt hämtningsintervall”. Om du istället vill ansöka om uppehåll i hämtning av hushållsavfall kan du fylla i ansökningsblanketten ”Ansökan uppehåll i hämtning av hushållsavfall”.

Hur funkar det?

Om du vill veta hur du ska gå till väga för att börja sortera upp ditt matavfall och bland annat vad du faktiskt inte får kasta i den bruna påsen kan du läsa guiden Matavfall – så gör du.
If you want to know more about how to sort out your food wast and what sort of wast you cannot put in the brown bag you can look at the guide How to sort out your food waste.

Dokument och länkar

Dokument att ladda hem

Kontakta oss

Kundtjänst

Telefon: 0563-54 11 49
Telefontid: 09:00-12:00 måndag till torsdag
E-post: ekonomi@munkfors.se

Tips för enklare matavfallssortering

Det är enkelt att hantera ditt matavfall.

Men i början kan det tyckas komplicerat. Därför har vi sammanställt några tips för enklare matavfallshantering.
Varsågod och håll till godo!

Påshållaren och påsens funktion för enklare matavfallshantering

  • Använd påshållaren! Den gör att matavfallspåsen kan andas och på så vis inte blir blött eller ger upphov till lukt.
  • Platta ut matavfallspåsens botten ordentligt. Då andas den bättre och blir inte lika blöt. Om du inte tycker det funkar kan du lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen.
  • Vik  ner påsens kant för en stabilare öppning. Med en stabilare öppning riskerar du inte att matavfallet hamnar utanför påsen.
  • Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen! Plastpåsen kan inte återvinnas tillsammans med matavfallet. Ta hellre två matavfallspåsar om du tycker det är nödvändigt.
  • Fyll den till 2/3 ungefär. Då blir det lättare att försluta den och mindre risk för att löst matavfall sprids i sopkärlet.
  • Gå ut med påsen ofta, gärna var tredje dag eller oftare. Vänta inte tills den blir överfull. Det ökar risken för dålig lukt, att påsen går sönder eller att löst matavfall sprids i sopkärlet.

Enklare matavfallshantering i köket

  • Låt matavfallet rinna av i ett durkslag eller vaskskrapa innan du lägger det i påsen. Då blir inte påsen lika blöt.
  • Skala potatisen, äpplet, morötterna och löken direkt i matavfallspåsen för att slippa extra vatten från vasken.
  • Diska påshållaren med jämna mellanrum, gärna i diskmaskinen om du har en.
  • Illaluktande matrester som räkskal kan du skölja med kallt vatten innan du lägger den i påsen, alternativ packa in det i en matavfallspåse och lägga det i frysen fram tills sophämtningsdagen.
  • Skruva gärna upp påshållaren i skåpet. Det har visat sig att en större mängd matavfall blir sorterad om påshållaren sitter lättillgängligt.

Sopkärlets placering och rengöring

  • Förvara sopkärlet i skugga om det är möjligt på din tomt.
  • Tvätta kärlet regelbundet. Ett rent kärl minskar risken för lukt och flugor. Efter att du tvättat kärlet kan du spraya det med 9 delar vatten och en del ättika för att ytterligare minska risken för flugor. Även på vintern bör du tvätta kärlet då ett rent kärl minskar risken för att påsarna fryser fast.
  • Låt påsen frysa på hyllan i kärlet innan du slänger ner den i kärlet på vintern.
  • Ruska om kärlet innan tömning.
  • Om det trots allt frusit fast påsar i sopkärlets botten så kan du lossa dem genom att försiktigt stöta exempelvis ett kvastskaft mot dem.

Om du följer dessa tips ska du se att du upplever att du nu har en enklare matavfallshantering!

Tips för att undvika flugor, fluglarver och bananflugor

Undvik flugor och fluglarver inomhus

  • Använd påshållaren! Den gör att matavfallspåsen kan andas och på så vis inte ge upphov till lukt eller bli blöt och gå sönder.
  • Platta ut matavfallspåsens botten ordentligt. Då andas den bättre och blir inte lika blöt. Om
  • Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen, ta hellre två matavfallspåsar om du tycker att det är nödvändigt.
  • Fyll den till 2/3 ungefär. Då blir det lättare att försluta den. Flugorna tar sig inte in i väl förslutna påsar och de larver som eventuellt kläcks får svårare att ta sig ut ur påsarna. Dessutom minskar risken för att löst matavfall sprider ut sig i sopkärlet.
  • Gå ut med påsen ofta, gärna var tredje dag eller oftare. Vid högsommarvärme kan du dock gärna gå ut med den varje dag.
  • Hushållspapper och servetter kan med fördel läggas i matavfallspåsen. De suger upp extra fukt.
  • Ta en extra påse om påsen om mycket blöt och vänd öppningen på den inre påsen neråt.  På så vis försvårar du ytterligare för flugorna att komma  åt matavfallet.
  • Diska påshållaren regelbundet så den hålls ren. Den tål maskindisk.

Undvik flugor och fluglarver utomhus

  • Använd hyllan i soptunnan. Då torkar påsen upp ytterligare.
  • Lägg ner påsen försiktigt i kärlet så att den inte går sönder.
  • Rengör tunnorna ofta, kanske t.o.m. efter varje tömning vid höga temperaturer. Använd gärna varmt vatten och såpa. Låt kärlet torka invändigt innan du börjar använda det igen, tänk på att flugorna gillar fukten.
  • Om du börjar få problem med fluglarver kan du spraya tunnan med 1 del ättika och 9 delar vatten. I förebyggande syfte kan du även spraya efter rengöring.
  • Om du har möjlighet försök placera kärlet i skugga. Då minskar du risken för fluglarver.

Undvik bananflugor

Den värsta perioden med bananflugor brukar komma under rötmånaden men de kan dyka upp när som helst under året. Vi har samlat några tips på hur du kan minska problemet:

  • Skölj all frukt och ta bort skadade eller övermogna frukter,
  • förvara frukten i kylen,
  • släng matavfallspåsen ofta, gärna varje dag under rötmånaden,
  • rensa avloppen med kokande vatten samt
  • förvara matavfallspåsen sluten i påshållaren.

Du kan också göra en flugfälla genom att blanda

  • 2 delar vinäger
  • 1 del saft
  • Några droppar diskmedel.

Häll upp i några flaskor eller skålar och ställ ut på strategiska platser.

Du kan återvinna matfett

Genom att återvinna matfett förhindrar du stopp i avloppet samtidigt som det använda matfettet istället kan bli till bränsle för olika fordon.

Sedan hösten 2015 kan du därför återvinna matfett (använd mat- och frityrolja) på återvinningscentralen Ängheden i Munkfors kommun. När du besöker återvinningscentralen hittar du två behållare för matfett. I den ena behållaren kan du lämna hela flaskan med matfett i och i den andra behållaren kan du enbart hälla över det använda matfett du vill återvinna.

Varför ska jag återvinna mat- och frityrolja?

När du spolar ner matfett i avloppet, oavsett om det är mat- eller frityrolja, så kan oljan stelna och orsaka stopp i avloppssystemet. Stoppet kan uppstå i ditt eget hus eller i kommunens ledningar och därmed drabba flera hushåll. Ett tips är därför att torka ur din stekpanna med ett hushållspapper innan du diskar den. Hushållspappret kan du sedan lägga i behållaren för matavfallssortering om du sorterar ditt matavfall.

Vad händer med matfettet när jag lämnar den på återvinningscentralen?

Allt matfett som du lämnar in till återvinning blir till fordonsbränsle. Bland annat är det möjligt att köra dieselbilar på olja från återvunnet matfett.

Hur förvarar jag den använda oljan hemma?

Ett sätt att förvara använt matfett hemma är att hälla tillbaka matfettet i en flaska eller dunk när du är klar med matlagningen. I det fall du redan har återvunnit den flaska eller dunk som matfettet levererades i kan du ta vilken flaska som helst. När den är fylld kan du tömma den i behållaren på återvinningscentralen. Därefter kan du upprepa proceduren, spara använt mattfett hemma och åk till återvinningscentralen när flaskan eller dunken är full. Du kan också lämna in hela flaskan eller dunken på återvinningscentralen.

Hämta kostnadsfria trattar

Du är varmt välkommen att hämta kostnadsfria plasttrattar hos Munkfors kommuns kontaktcenter samt på återvinningscentralen. Med hjälp av en tratt kan du undvika att bli kladdig av matfettet eller att det hamnar utanför behållaren.

Dokument och länkar

Dokument att ladda hem

Kontakta oss

Kundtjänst

Telefon: 0563-54 11 49
Telefontid: 09:00-12:00 måndag till torsdag
E-post: ekonomi@munkfors.se

Publicering: 2019-01-14 | Ändrat: 2020-12-29
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se