Minska matsvinnet

Varje år slänger vi 45 kilo fullt ätbar mat och dryck per person. Bara i Munkfors blir det 94 ton matsvinn per år - det innebär att vi i snitt slänger var fjärdepåse mat vi bär hem från affären! Det håller inte, vi kan göra bättre! För att hjälpa er har vi tagit fram lite fakta och tips på vägen.

Varje år slänger vi 45 kilo fullt ätbar  mat och dryck per person. Bara i Munkfors blir det 94 ton matsvinn per år –  det innebär att vi i snitt slänger var fjärdepåse mat vi bär hem från affären! Det håller inte, vi kan göra bättre! För att hjälpa er har vi  tagit fram lite fakta och tips på vägen.

 

Varför slänger vi mat?

Få av oss vill egentligen slänga mat. Många gånger är det dålig planering, ont om tid och billig mat som gör att vi tvingas kasta egentligen fullt ätbar mat. Det kan vara sylten som gömt sig längst in i kylskåpet och börjat mögla, matresterna som du hade tänkt ta som matlåda men inte kände dig så sugen på, eller det där storpacket som var så billigt men aldrig gick åt.

Ibland handlar det  om felinformation. Många har inte koll på att ”bäst-före-datumet” bara är en hänvisning till när maten smakar bäst och inte som märkningen ”sista förbrukningsdag” som innebär att maten kan vara otjänlig därefter. Med betoning på kan. Det bästa är att alltid titta, lukta och smaka för att bedöma om den går att äta.

Annat som kan få oss att kasta mat kan vara att alla delarna av råvarorna inte används, rester tas inte hand om och förpackningarna töms inte ordentligt.

Vilken mat är det vi slänger?

De livsmedel vi slänger mest av färska grönsaker och frukt. Även bröd och mejerier slängs i onödan. Animaliska produkter som ägg, kött och fisk slänger vi inte lika ofta.

Det är inte bara i soppåsen maten hamnar, mycket av det hamnar i avloppet. Närmare bestämt 26 kilo av vårt totala matsvinn. Kaffe och te är de stora värstingarna här: upp till var tredje kopp kaffe hälls ner i avloppet!

Vad spelar det för roll?

Även fast matsvinnet kostar oss i snitt 1 500 kronor per person och år är pengarna inte den viktigaste anledningen, det är miljön.

Innan maten hamnar på våra tallrikar har den hunnit göra stora avtryck på miljön. Maten står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan eftersom framställningen av vår mat kräver stora mängder åkermark, energi, vatten, olja och kemikalier. Dessutom produceras nästan hälften av vår mat utomlands och behöver transporteras hit. Totalt innebär det stora belastningar på vårt klot, och extra onödigt blir det ju när maten slängs.

Besök livsmedelsverket för att få fler tips på vad du kan göra för att minska ditt matsvinn.

 

Publicering: 2019-03-12 | Ändrat: 2019-03-12
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se