Matavfallssortering

Köra buss på bananskal, fikarester eller gräddfilen som passerat sitt bäst före-datum. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Över 220 svenska kommuner gör redan biogas av sitt matavfall, nu är det äntligen vår tur!

Maten som du slänger i din soptunna kommer snart att åka iväg på ett fantastiskt uppdrag och göra stor nytta för miljön. Hushåll i Munkfors kommun ska få möjlighet att sortera ut sitt matavfall så att den energi och näring som finns i avfallet kan bli till biogas och biogödsel. Varje liten äppelskrutt kommer att göra stor skillnad för miljön.

Okej, hur påverkar detta mig?
Du som äger en villa, ett fritidshus eller en hyresfastighet väljer själv om du vill börja sortera ditt matavfall. Hyr du din bostad är det din hyresvärd som bestämmer hur du ska sortera. Väljer du att sortera ditt matavfall så kommer du att få två kärl hemma hos dig: ett grönt för restavfall och ett brunt för insamling av matavfall.

Vad kostar det?
Avfallstaxan är miljöstyrande för att sophanteringen ska bli så hållbar som möjligt i vår kommun. Du som väljer att sortera ditt matavfall kommer alltså inte att beröras av 2019- års höjning av renhållningstaxan på 28 procent.

Du får allt du behöver av Munkfors kommun: en brun soptunna som rymmer 140 liter, ett start-kit med matavfallspåsar och en påshållare. Allt detta ingår i din grundavgift för avfallshantering.

Det bruna kärlet
Matavfallet slänger du i den bruna soptunnan som töms minst 14:e dag. Du har fortfarande kvar den gröna soptunnan för restavfall med samma hämtningsintervall som tidigare, om du inte ändrar det förstås.

Den bruna påsen
Matavfallet slänger du in en brun påse som är gjord av ett speciellt papper för matavfallsinsamling och biogasproduktion. Extra viktigt är att du bara använder dessa påsar. Plast- och bioplastpåsar bryts inte ner i biogasanläggningen utan bildar långa trådar som fastnar i maskineriet.

Påshållaren
Påsen älskar luft, därför får du en påshållare som håller den bruna påsen på plats och håller den torr. På så vis börjar den inte lukta och håller bättre.

Sopbilen har två fack
Sopbilen som hämtar ditt avfall har numera två fack: ett för matavfall och ett för restavfall. Avfallet från det gröna och bruna kärlet blandas alltså inte, detta för att restavfallet inte ska förstöra matavfallet.

Hemkompost
Har du en hemkompost? Självklart får du fortsätta att använda den, förutsatt att den uppfyller kommunens krav.

Publicering: 2019-01-14 | Ändrat: 2019-01-14
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se