En illustrerad bild på exempel på matavfall som ett stekt ägg, en brödskiva, en äppelskrutt och ett kaffefilter och texten "vi kan göra nytta".

Matavfallssortering

Köra buss på bananskal, fikarester eller gräddfilen som passerat sitt bäst före-datum.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det faktiskt inte. Genom att du har ett sopkärl för matavfallssortering kan maten göra stor nytta för miljön!

Varför sortera matavfall?

Hushåll i Munkfors kommun har börjat sortera ut sitt matavfall så att den energi och näring som finns i avfallet istället kan bli till biogas och biogödsel. Varje liten äppelskrutt gör stor skillnad för miljön. Biogas är 100 procent förnyelsebart och helt producerat av organiskt material vilket gör att inga nya växthusgaser tillförs till atmosfären! Dessutom bildas biogödsel som ersätter miljöskadligt konstgödsel i våra lantbruk. Bra för naturen och dessutom bra för klimatet!

Jag vill sortera matavfall, hur anmäler jag det?

Om du vill sortera matavfall så tar du kontakt med vår kundtjänst.

Vad kostar det?

Taxan för matavfallshanteringen är miljöstyrande för att sophanteringen ska bli så hållbar som möjligt i vår kommun. Den som väljer att inte sortera ut sitt matavfall kommer därför få betala en högre avgift. I Renhållningstaxan kan du se vilka olika abonnemang som finns och vad de kostar.

Vart hämtar jag nya påsar?

Du som har fått ditt sopkärl har också fått en halvårsförbrukning av påsar. När de är slut kan du hämta nya påsar här:

  • Munkfors köpcenter
  • Inne på biblioteket
  • Återvinningscentralen
  • LM Bil

Vad är hyllan i den bruna tunnan till för?

Hyllan i tunnan är till för att du ska ge din matavfallspåse möjlighet att torka upp lite extra.

Jag vill ändra hämtningsintervall, hur gör jag?

Du kan ringa till vår kundtjänst.
När du vill förlänga hämtningsintervallet kan du även fylla i ansökningsblanketten ”Ansökan om förlängt hämtningsintervall”. Om du istället vill ansöka om uppehåll i hämtning av hushållsavfall kan du fylla i ansökningsblanketten ”Ansökan uppehåll i hämtning av hushållsavfall”.

Hur funkar det?

Om du vill veta hur du ska gå till väga för att börja sortera upp ditt matavfall och bland annat vad du faktiskt inte får kasta i den bruna påsen kan du läsa guiden Matavfall – så gör du.
If you want to know more about how to sort out your food wast and what sort of wast you cannot put in the brown bag you can look at the guide How to sort out your food waste.

Dokument och länkar

Dokument att ladda hem

Kontakta oss

Kundtjänst

Telefon: 0563-54 11 49
Telefontid: 09:00-12:00 måndag till torsdag
E-post: ekonomi@munkfors.se

Publicering: 2019-01-14 | Ändrat: 2020-10-13
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se