Matavfallssortering

Köra buss på bananskal, fikarester eller gräddfilen som passerat sitt bäst före-datum. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Maten som du slänger i din soptunna är med på fantastiskt uppdrag och göra stor nytta för miljön.

Hur funkar det?

Matavfall – så gör du svenska.
Food waste guide in english.

Varför sortera matavfall?

Hushåll i Munkfors kommun har börjat att sortera ut sitt matavfall så att den energi och näring som finns i avfallet kan bli till biogas och biogödsel. Varje liten äppelskrutt gör stor skillnad för miljön. Biogas är  100 procent förnyelsebart och helt producerat av organiskt material. Inga nya växthusgaser tillförs till atmosfären och dessutom bildas biogödsel som ersätter miljöskadligt konstgödsel i våra lantbruk. Bra för naturen och bra för klimatet!

Jag vill sortera matavfall, hur anmäler jag det?

Du ringer vår  kundtjänst på 0563-54 10 00.

Vad kostar det?

Avfallstaxan är miljöstyrande för att sophanteringen ska bli så hållbar som möjligt i vår kommun. Du som väljer att sortera ditt matavfall kommer alltså inte att beröras av 2019- års höjning av renhållningstaxan på 28 procent. Här kan du läsa mer om avgifter och här kan du ta reda på vilket abonnemang som passar dig.

Vart hämtar jag nya påsar?

Du som har fått din soptunna har också fått en halvårsförbrukning av påsar. Tills de är slut kommer det finnas på påsar att hämta på Munkfors köpcenter, utanför biblioteket och på återvinningscentralen.

Vad är hyllan i den bruna tunnan till för?

Hyllan i tunnan är till för att du ska ge din matavfallspåse möjlighet att torka upp lite extra.

Jag vill ändra hämtningsintervall, hur gör jag?

Du ringer vår  kundtjänst på 0563-54 10 00.

 

Publicering: 2019-01-14 | Ändrat: 2019-09-05
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se