Textilier

De 10 senaste åren har klädinköpen ökat med 40% samtidigt som våra utgifter för kläder varit lika stora. I Sverige köper vi i snitt 15 kilo textil per person och år; 4 kilo lägger vi i garderoben, 3 kilo lämnas till second hand och 8 kilo hamnar i soporna . Resultatet: ett växande berg av textilier som går till förbränning och stora konsekvenser för miljön. Vi behöver fråga oss om vi verkligen behöver alla kläder vi köper och hur vi bäst tar hand om dom när vi tröttnat.

Produktionen av kläder gör av med stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa, färga, tillverka och transportera kläder.  Bomullen från en t-shirt kan ha odlats i Indien, tyget stickats i Pakistan, färgats i Bangladesh och sytts upp i Turkiet innan den hamnat i butik i Sverige. Det innebär både negativ klimatpåverkan men också lokala miljöproblem i form av föroreningar, vattenbrist och dåliga arbetsförhållande  där kläderna produceras.

I viss mån går det att återvinna tyger, och det har ökat de senaste åren, men mest handlar det om att göra stoppning och trasor av det. Här följer några tips för att bli en mer miljösmart klädköpare

Kläder du inte längre vill ha:
  1. Släng de inte! Har du tröttnat eller har ett hål uppstått? Laga eller gör om!
  2. Ordna klädbytardagar. Kanske är ni ett gäng som vill förnya garderoben samtidigt som ni har en drös kläder ni inte längre vill ha? Byt med varandra! Eller anordna en klädbytardag för din förening eller kommun. Skänk det som blir över till välgörenhet.
  3. Lämna till second hand eller välgörenhet. Det du inte vill ha kan någon annan uppskatta och få nytta av.
  4. Återvinn. Om plagget inte längre går att använda och är lagat till sin bristningsgräns, kolla om det finns någon återvinning för textilier där du bor.
  5. Lägg det i soporna. Då går det till förbränning och kan göra nytta som fjärrvärme och el
När du behöver nya kläder:
  1. Handla second hand. Kläder som redan lämnat ursprungsbutiken gör ingen ytterligare skada på vår miljö. Nyproducerade kläder är de värsta bovarna.
  2. Konsumera smart. Fråga dig själv om det verkligen är ett klädesplagg du behöver och vill ha. Om det är det kan det vara värt att kolla på plaggets kvalitet. Kommer du kunna ha det länge eller kommer det gå sönder eller tappa formen efter ett par gångers användande.
  3. Konsumera rättvist och eko. Det finns en djungel av olika märkningar och certifieringar. Om det är möjligt, välj kläder som producerats under förutsättningar som tagit hänsyn till miljön och arbetarnas villkor.
Använd varsamt!

Även om den största miljöpåverkan uppkommer vid produktionen påverkar användningsfasen med regelbundna tvättar och avfallsfasen med förbränning och återvinning miljön. Ta hand om dina kläder, tvätta de inte i onödan och laga hål innan de blivit för stora.

 

Publicering: 2019-03-12 | Ändrat: 2019-03-12
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se