På återvinningscentralen kan du återvinna matolja, stekfett och liknande.

Återvinn matfett

Du vet väl att du kan lämna överbliven och använd mat- och frityrolja på återvinningscentralen i Munkfors? Då förhindrar du stopp i avloppet samtidigt som den använda matoljan kan bli fordonsbränsle.

Sedan hösten 2015 kan du lämna använd mat- och frityrolja på återvinningscentralen. Det finns två behållare utsatta och i den ena kan du lämna hela flaskan med olja medan du i den andra enbart häller över oljan du vill återvinna.

Varför ska jag återvinna mat- och frityrolja?

Spolar man ner mat- och frityrolja i avloppet så kan oljan orsaka stopp i avloppssystemet i ditt hus eller i kommunens ledningar. För att minska risken för stopp i rören är det också bra att torka ur stekpannan med papper innan du diskar den.

Vad händer med mat- och frityroljan när jag lämnar den på återvinningscentralen?

Då återvinns oljan till fordonsbränsle. Bland annat kan man köra dieselbilar på sådan återvunnen olja.

Hur förvarar jag den använda oljan hemma?

Häll exempelvis tillbaka oljan i sin flaska eller dunk när du är klar med matlagningen. Har du redan återvunnit din oljeflaska kan du ta vilken flaska som helst. När den är fylld kan du tömma den i behållaren på återvinningscentralen och sedan upprepa proceduren nästa gång din behållare är full. Eller så lämnar du hela flaskan eller dunken på återvinningscentralen.

Hämta kostnadsfria trattar

På Munkfors kommuns kontaktcenter, samt på återvinningscentralen, kan du hämta kostnadsfria plasttrattar. De gör att du slipper massa kladd när du ska hälla över olja eller stekfett i behållaren som du senare återvinner.

Publicering: 2017-09-13 | Ändrat: 2017-09-13
Sidansvarig: Anna Lindbäck | anna.lindback@munkfors.se