Hoppa till huvudinnehåll

Berättarturné kom till Munkfors

I onsdags fick mellanstadiet på Forsnässkolan besök av skådespelaren Björn Söderbäck från Västanå Teater. Här bjöd han på ett fantastiskt teaterframträdande som handlade om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Mellanstadieeleverna på Forsnässkolan fick idag en lite annorlunda förmiddag då de fick besök av skådespelaren Björn Söderbäck. År 1979 grundade Björn Västanå Teater tillsammans med sin fru och nu i höst har Västanå Teater fått pengar från Region Värmland för att genomföra ett projekt där Selma Lagerlöfs berättelser står i fokus. Björn besöker sju värmländska kommuner på sin berättarturné. Idag blev stoppet i Munkfors på Forsnässkolan.

– När vi fick erbjudandet från Björn kunde vi inte tacka nej, jag tycker att kultur är en viktig del av undervisningen, säger Eva Prestberg, lärare på Forsnässkolan.

Björn Söderbäck berättade sagan om Nils Holgersson som Selma Lagerlöf har skrivit. Utifrån boken har han gjort en teater som han spelade upp för klassen. Elever togs upp på scenen och fick ta del av skådespeleriet tillsammans med Björn. Många skratt och mycket glada miner från eleverna resulterade i ett lyckat uppträdande.

Björn har alltid berättat sedan han var liten och är idag 67 år och har varit professionell skådespelare i 47 år. Han har bland annat varit med i Saltkråkan som liten och spelat Johan Melkersson. Han sa att idén med berättandet har växt fram genom att han alltid har berättat berättelser.

– Jag blir helt slut efter föreställningarna, det blir ju ett jädra resande genom Sverige, säger Björn och skrattar.

Text: Moa Persson, Forsnässkolan 8B

 

Publicering: 2018-11-23 | Ändrat: 2018-11-23
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se