Hoppa till huvudinnehåll

Baby-boom i Munkfors, ny förskola på gång

Renoveringen av den nya förskolan på Tallbacksvägen är i full gång. Vi hängde med när Anna Falk, verksamhetschef för lärande och stöd och Mathias Lindquist, kommunalråd, var på studiebesök i charmiga Villa Tallbacken för att kolla hur det går med bygget.

Vackert belägen i centrala Munkfors ligger Villa Tallbacken, en fastighet från 1900-talets början med mycket charm och karaktär. Här har människor arbetat, semestrat och bott under årens lopp. Våren 2020 kommer skratt, barnfötter, lek och bus att fylla den gräddvita villan på centrum när den äntligen står klar som förskola.

Unik miljö

Du möts av en elegant stentrappa och vackra spröjsade fönster som tillsammans vittnar om en minst lika fin insida. Barn, medarbetare och föräldrar kommer snart att välkomnas till en miljö med ljusa, rymliga rum som mäter hela 3,15 meter från golv till tak. Vackra stuckaturer, luftiga rum med mycket ljusinsläpp, vinklar och vrår. Detta är en plats man vill vara på.

Locka fram charmen från förr

Förskolan kommer att ha plats för 54 barn fördelade på tre avdelningar. Anna Falk, verksamhetschef för lärande och stöd, berättar under rundturen att hon gärna hade flyttat in själv i villan. Hennes vision för fastigheten är kristallklar: att ge en inramning från rätt tidsperiod för att byggnaden ska bli mer själfull och harmonisk.

– Vi kommer att renovera Villa Tallbacken med stor omsorg när vi anpassar fastigheten till vår nya verksamhet. Vi kommer att plocka in både modern och klassisk inredning för att behålla karaktären och därmed hylla husets historia, säger Anna.

Munkfors växer
2017 invigdes den nybyggda förskolan Lillmunken i Munkerud med plats för 100 barn för att kunna möta det ökade behovet av barnomsorg. Men det räckte inte länge.

– Vi växte ur förskolan i Munkerud ganska snabbt. Prognosen visar att det kommer att födas mycket barn i kommunen framöver. Redan i år har det fötts 24 munkfôrsingar, ett mycket angenämt problem, säger Mathias.

Publicering: 2019-09-13 | Ändrat: 2019-09-13
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se