Årets sista företagsbesök

Årets sista företagsbesök gick till Inission och Lerins, två företag som växer och frodas. Vi passar även på att summera ett händelserikt år för kommunens företagsklimat.

Inission växer så det knakar

Inission är en totalleverantör för skräddarsydda tillverknings- och logistiktjänster inom avancerad industrielektronik. Företaget har gjort en framgångsrik resa, från att vara en lokal fabrik i Munkfors till att bli en av Sveriges största elektronikleverantörer. Koncernen med sina 450 medarbetare finns idag på flera olika platser i Sverige, från Pajala i norr till Malmö i söder. Utomlands finns Inission i Tallinn, Köpenhamn och nu senast i Trondheim.

Kunderna representerar en mix av olika branscher. Till exempel samarbetar Inission med Rolls-Royce som är en av världens största motor- och kraftsystemtillverkare. Företagets produkter finns i bussar, båtar och andra fordon. De används i industrin och på sjukhus. Kort och gott kan man säga att det Inission gör används till att göra livet och vardagen både lättare och bättre.
Koncernen växer hela tiden och omsätter nu hela 900 miljoner kronor. Företaget börsnoterades 2015.

Jörgen Falk har klätt munkforsbor i över 30 år

Mitt i den hektiska julhandeln blev det även ett besök hos Lerins, den anrika klädaffären på Tallbacksvägen som drivs av Jörgen Falk. Efter lumpen fick han ett erbjudande från Jonny Lerin (Lars Lerins pappa) att börja i butiken. Efter tio år som anställd blev Jörgen delägare tillsammans med Jonny och ett decennium senare tog han över som ensam ägare.

Kvalitet och personlig service har alltid varit ledord inom företaget. Butiken har utökats och i källaren finns numera en outlet-avdelning  som redan har blivit en stor succé. Försäljningen av arbetskläder till företag har ökat under de senaste åren vilket har gjort att Jörgen har satsat på utrustning som gör att han kan erbjuda tryck på kläder.  Den personliga servicen och flexibiliteten är viktig på en liten ort, något som han brinner för i sitt företagande.

Året som gått

Munkfors kommun placerade sig på en stark tredjeplats i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet i Värmland. I den nationella mätningen klättrade Munkfors fyra placeringar sedan 2017 vilket innebär att vår kommun återfinns på plats 49 av 290 kommuner.

–  Vi-känslan i bygden och det nära samarbetet mellan kommun och företagare är viktiga framgångsfaktorer. Munkforsandan är väldigt stark, den förenar oss och skapar stolthet i bygden. Kommunen besöker företagarna, bjuder in till evenemang och finns alltid nära till hands och stöttar. Vi har också varit duktiga på att få ut positiv information, nu vågar vi tala om hur bra vi är helt enkelt, säger Birgitta Svensson,  turism- och näringslivschef.

Vi är bäst i Sverige
Munkfors kommun nådde högst värden i Sverige på flertalet enkätfrågor. Den viktigaste frågan i enkäten, och den rankingfaktorn som väger allra tyngst, är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Här får företagarna utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen. Här placerar sig alltså Munkfors kommun på plats ett i Sverige.

Övriga enkätfrågor där Munkfors är bäst i Sverige är:

  • Tillgången på arbetskraft med relevant kompetens. Detta är en faktor som i stor utsträckning påverkar företagens möjlighet att växa.
  • Service till företag handlar om bemötande och handläggningstider. Det har betydelse för företagens etablering och expansion.
  • Tjänstemännens attityder är en faktor som beskriver hur företagarna upplever kommunala tjänstemäns attityder till företagande och kommun politikernas attityder.

Om rankingen
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 olika faktorer som viktas olika tungt. 2018-års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2018 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

 

Publicering: 2018-12-20 | Ändrat: 2018-12-20
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se