Hoppa till huvudinnehåll

Årets Petrus Hedlund stipendiater har utsetts

Idag var det äntligen dags att tillkännage vilka studenter som har fått ett stipendium från Stiftelsen Petrus Hedlunds studiefond. Totalt är det 459 800 kronor som fördelats på 25 stipendiater.

Stiftelsen Petrus Hedlunds studiefond delar årligen ut stipendium till munkforsbördiga studenter som studerar heltid på högre nivå.

I år är det 459 800 kronor som fördelas på 25 stipendiater. 19 studenter får ett helt stipendium (heltidsstudier) på 20 900 kronor medan sex studenter får ett halvt stipendium (halvtidsstudier/en termin) på 10 450 kronor.

Studenterna som närvarande vid ceremonin var:

Sam Aristidou, byggingenjör
Karin Nilsson Ricknell, lönekonsult
Moa Kvarnlöf, socionom
Linda Olsson, förskollärare
Alicia Frödén, förskollärare
Josefin Säfström, projektinköp bygg
Linus Gerebro, byggnadsingenjör
Martina Jacobsson, förskollärare
Annica Lindberg, sjuksköterska
Sandra Nöbauer, sjuksköterska

Historien bakom studiefonden

Petrus E. Hedlund från Gersheden har gjort stora avtryck i byggvärlden. Tillsammans med sin bror Jonathan grundade han AB Bröderna Hedlund, ett företag som tillverkade järnkonstruktioner till byggnationer av större bruks- och industriföretag, såsom dammluckor till kraftverk, broar i Sverige och Iran samt stålkonstruktioner till järnverk. Kanske känner du till Katarinahissen eller Slussen i Stockholm? Stora delar av järnkonstruktionerna levererades nämligen av bröderna Hedlund.

31 december 1948 grundade Petrus ”Petrus E. Hedlunds studiefond till minne av byggmästare Jonas O. Hedlund.” Petrus ville på detta sätt hedra sin pappa Jonas O. Hedlund som var byggmästare på Munkfors Bruk, samtidigt som han ville göra en insats för bygdens ungdomar. Stipendiefonden ska stötta och hjälpa ungdomar i deras studier på högre nivå.

– Att få vara med och dela ut detta stipendium är lika speciellt varje år. Att generationerna före oss tänkte så mycket på framtidens generationer är helt otroligt, säger Mathias Lindquist, kommunalråd.

Publicering: 2021-11-26 | Ändrat: 2021-11-26
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se