Hoppa till huvudinnehåll

Anders Ajaxson är årets kulturstipendiat

Under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen stod det klart att eldsjälen och munkforsambassadören Anders Ajaxson får ta emot årets kulturstipendium för sitt engagemang och intresse för sin hembygd.

Varje år delar Munkfors kommun ut ett kulturstipendium på 5 000 kronor. Under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen stod det klart att Anders Ajaxson är årets vinnare.

– Väldigt hedrande, det måste jag säga. Inget som jag har väntat mig, säger en rörd Anders.

Motiveringen till stipendiet:

Med stort engagemang och intresse för sin hembygd, har Anders initierat och organiserat flertalet mycket uppskattade arrangemang i Munkfors och Ransäter genom åren. Under 2019 var han huvudperson bakom hyllningsdagen ”Munkfors anrika idrottshistoria”. Han har även under året sammanställt och publicerat häftet ”1954- om ett märkvärdigt år i Munkfors-Ransäter”, där han avslutningsvis i häftet skriver att han med tacksamhet ser tillbaka på sin uppväxt i denna bygd, vilket också tydligt avspeglas i den omsorgsfulla dokumentationen.

Anders flyttade till Karlstad på 70-talet, men Munkfors-Ransäter har alltid haft en speciell plats i hans hjärta. När abstinensen blir för stor åker han till sitt familjehem, en röd och liten stuga i Munkerud som är en viktig länk till bygden.

– Jag har samspelat i 40 år med min hembygd och det har jag gjort med stor glädje, säger Anders.

Nätverk för Munkforsare

På frågan om vad framtiden har att erbjuda är Anders hemlighetsfull till en början. Men med lite eftertanke bestämmer han sig till slut för att berätta om hans senaste projekt, ett nystartat nätverk för Munkforsare i Karlstad (MIK).

– Det bor otroligt många Munkforsare i Karlstad så det kändes helt naturligt att starta ett nätverk där vi kan träffas och samverka, säger Anders.

Inför starten ringde han upp 25 Munkforsare som bor i Karlstad för att bjuda in dem till ett första möte. 21 personer kom och det råder inga tvivel om att nätverket kommer att växa sig ännu större.

– Vi måste ha en åldersgräns till att börja med. Alla som är födda före 1950 får vara med, men det kan komma att ändras, säger Anders och skrattar.

Stipendiet kommer att delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde 17 december.

Publicering: 2019-11-13 | Ändrat: 2019-11-13
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se